Tyfoon voert schampschot uit op de Filipijnen

In het noorden van de Filipijnen is de tyfoon Parma aan land gegaan. Het is de tweede tyfoon in korte tijd, na de verwoestende doortocht van Ketsana. Er waren grote veiligheidsmaatregelen genomen, maar de storm veranderde van koers en liet het grootste deel van het land uiteindelijk links liggen.

Krachtige windstoten tot 175 km/u rukten bomen en elektricteitspalen uit in de provincie Cagayan, in het bergachtige noorden van de Filipijnen. Het regent er hard. In de provinciehoofdstad Tuguegarao werden daken afgerukt van de huizen. Inwoners zijn er ondergebracht in een grote gymzaal. Er zijn al zeker twee doden geteld.

De storm zou later vandaag over de rest van de Filipijnen trekken, maar er was goed nieuws. De tyfoon koos uiteindelijk een iets andere koers en bleef iets noordelijker, zodat het grootste deel van de Filipijnen gespaard bleef. De hoofdstad Manila, bijzonder zwaar getroffen door Ketsana acht dagen geleden, ontsnapte daardoor aan het ergste.

In elk geval werden verschillende dorpen en lager gelegen gebieden de voorbije dagen al preventief ontruimd. Ook in Taiwan is dat het geval. Daar zou de storm naartoe trekken na de Filipijnen.