Welles-nietesspelletje rond Opel Antwerpen

De Duitse regering verhoogt de druk op de Europese Commissie om akkoord te gaan met een sluiting van de Opel-vestiging in Antwerpen. Volgens Der Spiegel schrijft Berlijn dat de fabriek "economisch niet leefbaar is".

Het Duitse weekblad citeert uit een brief die de Duitse regering van plan is om te sturen naar de Europese Commissie in Brussel. Daarin staat te lezen dat de vestiging aan de Noorderlaan "volgens eensluidende meningen economisch niet leefbaar is". Onder druk van de Belgische en Vlaamse regering heeft de Commissie een aantal vragen gesteld aan Duitsland over de staatssteun aan overnemer Magna. De Canadees-Oostenrijkse toeleverancier zou miljarden staatssteun krijgen in ruil voor het behoud van de Duitse arbeidsplaatsen.

Volgens minister-president Kris Peeters (CD&V) is de vestiging in Antwerpen efficiënter dan de Duitse vestiging in Bochum. In een voorlopig antwoord aan de Commissie beweert Berlijn dat Antwerpen niet leefbaar is en dat zowel in de plannen van Magna, moederbedrijf General Motors als overnamekandidaat RHJ International de sluiting van de vestiging in Antwerpen voorzien was. Antwerpen had dus sowieso weinig overlevingskansen, luidt de redenering in de Duitse regeringskringen.

Belgisch-Duits steekspel gaat verder

De productiekosten in Antwerpen liggen per auto 70 dollar hoger dan Bochum. De Duitse regering begrijpt dus niet waarom ons land beweert dat het net omgekeerd zou zijn. Bovendien is de impact van een sluiting in Bochum veel minder groot dan een sluiting in Antwerpen, weet Berlijn. Ook de vestigingen in Spanje worden neergesabeld door het ontwerp van schrijven: "Experts van de auto-industrie zijn het erover eens dat Spanje geen toekomst heeft als autoconstructieland."

Het is niet de eerste keer dat de Duitse media uitpakt met nieuws over Opel Antwerpen. Het rapport waarop Peeters zich baseerde om Antwerpen als efficiënter te beschouwen, verscheen nota bene ook eerst in Der Spiegel. Voorlopig hebben de Duitse noch Vlaamse of federale regering gereageerd op het bericht in Der Spiegel. Sowieso zal de kritiek op de schijnbaar protectionistische politiek van Duitsland niet afnemen.