Blood & Honour-concert in feestzaal in Arendonk

In de Kempense grensgemeente Arendonk vond gisteren een concert plaats van de internationale neonazibeweging Blood & Honour. Volgens burgemeester Ernest Buijs (CD&V) lokte het concert zo'n 150 aanwezigen.

Rond 18.30 uur gisteravond meldden een aantal buurtbewoners dat er veel auto's met een buitenlandse nummerplaat en skinheads in de omgeving van het Volkshuis opdoken.

"De feestzaal van het café was geboekt voor een privéfeest zonder extra gegevens. Daar kan ik als burgemeester wettelijk gezien weinig aan doen. Doordat we pas in laatste instantie op de hoogte waren van de eigenlijke toedracht was het te laat om in te grijpen", aldus de burgemeester.

Het concert stilleggen, was volgens hem geen goed idee. "Als je die groep tegelijkertijd op straat zet, zijn de gevolgen volgens mij een pak erger dan wanneer we het feest laten doorgaan. De politie hield het hele concert discreet een oogje in het zeil. Er waren geen noemenswaardige incidenten."

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) wil dat de minister van Binnenlandse Zaken en van Justitie burgemeesters, politie en parket beter voorbereiden op neonazibijeenkomsten. Het is de tweede keer op een maand tijd dat Duitse neonazi's in ons land verzamelen, op 22 augustus verzamelden ze in een parochiezaaltje van Nijlen.

"Het concert gisteravond kan niet onverwacht zijn voor de politiediensten. Op het internet werd het verzamelpunt aan het Esso-tankstation Oeienbosch in de Nederlandse gemeente Veldhoven tijdig aangekondigd", besluit het AFF.