Brown gaat akkoord met tv-debatten

De Britse premier Gordon Brown is bereid om met zijn uitdager David Cameron de degens te kruisen in de komende kiescampagne. Groot-Brittannië is een van de weinige traditionele democratieën waar het gebruik nog niet bestaat.

Voor juni volgend jaar moeten er in Groot-Brittannië nieuwe parlementsverkiezingen uitgeschreven worden. De socialistische Labour-partij zal naar alle waarschijnlijkheid zwaar verliezen, na 12 jaar onafgebroken aan de macht zijn geweest. De onpopulaire Brown is nu bereid om op televisie rechtstreeks in debat te gaan met zijn belangrijkste uitdager David Cameron, de leider van de Britse conservatieven.

In Amerika zijn debatten tussen kandidaten al decennia ingeburgerd. De uitslag van de presidentsverkiezingen wordt voor een groot deel bepaald door de duels tussen de kandidaten op televisie. Ook in België is televisie steeds belangrijker geworden voor verkiezingen, hoewel met ons meerderheidsstelsel er veel meer kanshebbers zijn voor een hoog politiek ambt. Maar in Groot-Brittannië bestaat zo'n traditie niet.

Tv-zenders en Cameron hadden de voorbije weken de druk op de Schot opgevoerd om eindelijk de kiezers de kans te bieden de kandidaat-premiers het op hun scherm tegen elkaar te zien opnemen. Brown gaat nu akkoord, maar wil wel dat het over specifieke thema's gaat voor een publiek uit kieskringen die cruciaal zijn voor het binnenhalen van de overwinning.