Noord-Korea wil opnieuw onderhandelen

Noord-Korea wil opnieuw met de internationale gemeenschap onderhandelen over zijn omstreden kernprogramma. Dat heeft Pyongyang beloofd tijdens een bezoek van de Chinese premier Wen Jiabao.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jung-il was persoonlijk naar de luchthaven gekomen om de Chinese premier Wen Jiabao te ontvangen. Dat gebeurt uiterst zelden.

Kort daarop liet het stalinistische regime in Pyongyang weten dat het nu opnieuw met de internationale gemeenschap wil onderhandelen over zijn omstreden kernprogramma. Doel moet een "kernvrij Koreaans schiereiland" worden.

Een jaar geleden had Noord-Korea de gesprekken met het buitenland over het kernprogramma afgebroken. Sindsdien heeft het land tal van raketten getest en enkele maanden geleden hield Pyongyang nog een kernproef.

Zelfs de traditionele bondgenoot China was daar toen boos over. Peking heeft zich opgeworpen als bemiddelaar tussen Noord-Korea en leed door de kernproef gezichtsverlies.

Sindsdien heeft China ermee gedreigd om de economische hulp aan Noord-Korea terug te schroeven en Pyongyang kan moeilijk zonder die steun. De voorbije maanden leek Noord-Korea dan ook terug te krabbelen. Onlangs kon de gewezen Amerikaanse president Bill Clinton twee landgenotes komen ophalen die eerder in Noord-Korea waren opgepakt.