Socialisten zegevieren in Griekenland

De socialistische PASOK-partij heeft overtuigend de parlementsverkiezingen in Griekenland gewonnen. De partij van George Papandreoe haalde 44 procent van de stemmen, goed voor een absolute meerderheid. Premier Costas Karamanlis nam ontslag als voorzitter van de conservatieven.

De gok van de conservatieve premier Costas Karamanlis om vervroegde verkiezingen uit te schrijven is dus verkeerd afgelopen voor zijn Nea Demokratia-partij. Laat in de avond bood hij zijn ontslag aan als voorzitter.

De socialistische overwinning is nochtans geen verrassing. Peilingen gaven de voorbije weken aan dat PASOK Nea Demokratia zou aflossen als de grootste partij in de Helleense democratie. De socialisten behaalden uiteindelijk zelfs een een absolute meerderheid in het 300 zitjes tellende Griekse parlement.

"We hebben de kiezer overtuigd door de sterkte van ons kiesprogramma", zei een van de socialistische prominenten op de televisie. PASOK belooft om drie millard euro in de Griekse economie te pompen. Het geld wil Papandreoe (foto) -zoon van de stichter van de PASOK- voor een deel halen bij de rijke Grieken.

Uitdagingen niet min

Redenen voor de conservatieve nederlaag zijn de hoge werkloosheid, een hoge buitenlandse schuld en een groot begrotingstekort. De Griekse economie is zwaar getroffen door de crisis en was sowieso niet een van de meest competitieve economieën in de eurozone. Toch heeft Nea Demokratia voor een deel zichzelf de das omgedaan.

Door de vele schandalen en de de gebrekkige aanpak van de bosbranden afgelopen zomer, hebben veel kiezers zich tegen de regering van Karamanlis gekeerd. Vorig jaar werd Griekenland geteisterd door zware rellen na de dood van een jonge Griek in een betoging tegen de politie. Ook toen kreeg de regering zware kritiek over de lakse aanpak. Verandering was dus nodig, maar winst bij deze verkiezingen is een vergiftigd geschenk.

Griekenland moet meer lenen en een akkoord bereiken met Europa om zijn financiën weer gezond te maken. Analisten twijfelen of Papandreoe de crisis wel daadkrachtig kan aanpakken en of hij kan afrekenen met het imago van vriendjespolitiek waar PASOK nog altijd mee kampt. De 57-jarige socialist is wel een van de weinige socialisten die het afgelopen jaar een verkiezing wist te winnen in Europa.