Tremelo viert heiligverklaring pater Damiaan

Tremelo vierde vandaag zijn bekendste inwoner pater Damiaan. Damiaan, die zijn leven heeft gewijd aan de verzorging van melaatsen, wordt volgende zondag in Rome heilig verklaard.

Pater Damiaan werd in Ninde, een deelgemeente van Tremelo,  geboren als Jozef De Veuster. Met het oog op zijn heiligverklaring van volgende week vierde de gemeente vandaag volop feest. De vlaggen waarop Damiaan staat afgebeeld, waren niet te tellen en de feestvierders werden ontvangen in tientallen tenten.

De dag begon met een eucharistieviering die werd voorgegaan door kardinaal Danneels en de bisschop van Honolulu. De misviering werd bijgewoond door zo'n 2.000 mensen, onder wie de koning en de koningin, premier Herman Van Rompuy (CD&V) en tal van andere politieke prominenten.

Ook meer dan 300 Hawaïanen waren speciaal overgevlogen om de viering bij te wonen. "Wij hebben het leven gegeven aan Damiaan, we hebben hem aan u geschonken. Maar u zond hem terug als een heilige", sprak Danneels hen toe.

Tijdens de mis brachten inwoners van Tremelo in een evocatie (foto links) het leven van Damiaan in herinnering. Audrey Poguchi, de Hawaïaanse vrouw die miraculeus genezen werd nadat ze gebeden had tot Damiaan, zei dat Damiaan er altijd geweest is voor mensen als zij die aan de rand van de samenleving leven. Haar genezing lag aan de basis van de heiligverklaring.

Meteen na de viering werd aan het geboortehuis van Jozef De Veuster in Ninde een borstbeeld (foto) van Damiaan onthuld. Dat gebeurde in het bijzijn van onder anderen de Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman. Het beeld van de door ziekte getekende Damiaan is gemaakt door kunstenaar André Verbruggen, wiens moeder een achternicht was van pater Damiaan. Hij was aan het beeld beginnen te werken na de dood van zijn moeder, een groot bewonderaarster van Damiaan.

De Amerikaanse ambassadeur Gutman zei bij de onthuling van het standbeeld dat president Barack Obama hem persoonlijk verzekerd heeft dat Damiaan ook voor hem een grote inspiratiebron is. Obama groeide op in Hawaï en is heel goed vertrouwd met het levensverhaal van Damiaan.

De dag eindigde met een volksfeest met vuurwerk.