Wormen halen het van de mensen

De worm is de meest succesvolle diersoort die op de aardbol rondloopt, of kruipt liever gezegd. Dat is de opmerkelijke conclusie van een Britse auteur die een nieuwe top 100 van de meest succesvolle diersoorten heeft samengesteld.

Christopher Loyd rangschikt in zijn boek What on Earth Evolved? de meest succesvolle levensvormen op basis van hun invloed op het leven op aarde, hoe lang ze al bestaan, wereldwijde verspreiding en evolutionair succes. Volgens de Brit scoort de worm uitstekend op alle criteria. Ze krioelen al zo'n 600 miljoen jaar op aarde, wisten vijf periodes van uitsterving te overleven en komen bijna overal voor.

Bovendien maken ze landbouw mogelijk door de grond klaar te maken met hun gewoel. De mens zoals we die vandaag kennen (de homo sapiens sapiens) daarentegen is in vergelijking met de worm piepjong. Wij lopen hier immers nog maar zo'n 160.000 jaar rond. Daardoor zet Loyd ons op de zesde plaats.

Boven ons in de top 10 staan algen die de zuurstof leveren voor andere diersoorten, en drie bacteriesoorten die ook voorwaarden voor ons bestaan scheppen zoals de blauwalg en de rhizobium. De auteur interpreteert diersoorten nogal breed, want ook de peperplant, herpes en het hiv-virus haalden de top 100. 

De top 10

1. Wormen
2. Algen
3. Blauwalg
4. Rhizobium
5. Lactobacillus
6. De mens
7. Steenkoral
8. Gist
9. Het griepvirus
10. Penicillium

lees ook