18 Brusselse gemeenten verbieden quads op straat

Achttien Brusselse gemeenten verbieden voortaan quads op hun wegen. De motoren op vier wielen zijn gevaarlijk en luidruchtig, luidt het.

Wie met een quad door Brussel wil rijden, zal voortaan de wegen van Watermaal-Bosvoorde moeten opzoeken. In de andere achttien gemeenten in Brussel worden de vierwielige motoren uit het straatbeeld geweerd.

Het verbod is beslist op een conferentie van de Brusselse burgemeesters. Ze vinden quads gevaarlijk en luidruchtig. Het inititatief voor het verbod komt van de Molenbeekse schepen voor Mobiliteit Jef Van Damme (SP.A).

"Ik denk dat alle grootsteden en alle gemeenten in het Brusselse ermee kampen", zegt Van Damme. "Het zijn maar enkele ambetanterikken die ervoor zorgen dat de leefkwaliteit in de steden zwaar wordt aangetast."

"Eén quad die voorbijrijdt, maakt tientallen andere mensen wakker en veroorzaakt heel wat onveiligheid, ook op het vlak van snelheidsovertredingen. Het is dus vrij vanzelfsprekend dat je die machines gaat weren uit de stad."

"Onwettig en discriminerend"

De automobilistenvereniging Touring reageert verbijsterd op het quadverbod. Volgens Touring is het "onwettig en discriminerend". De vereniging wijst erop dat er een procedure bij de Raad van State aan de gang is en dat staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) aan een reglementering en een verkeersbord werkt.

"De Brusselse gemeenten kunnen op z'n minst deze lopende zaken afwachten", schrijft Touring in een persbericht. "Een wijziging terzake aan het politiereglement kan niet, want het gaat om het algemeen verkeersreglement en dat wordt federaal geregeld."

Touring spreekt zich echter niet uit voor of tegen een verbod van de quads, maar vindt het "onaanvaardbaar dat lokale overheden hun eigen verkeersreglement beginnen te maken".

Meest gelezen