"Leerde er dat je jezelf alles kan leren"

Radio Scorpio viert vanavond in het STUK in Leuven zijn 30e verjaardag. De studentenradio is al sinds 15 oktober 1979 een reclamevrije zender waar alle alternatieve muziekgenres aan bod komen. De carrière van onder anderen Bruno Wyndaele en Kristien Maes begon bij de Leuvense zender.

Scorpio verwijst als letterwoord naar de doelstellingen van de zender. Scorpio staat voor Socio-Culturele Organisatie voor Regionale Pluralistische Informatie-Overdracht.

Op maandag 15 oktober werd er voor het eerst illegaal uitgezonden vanop een zolderkamer. Enkele maanden later verhuisde de zender naar het kunstencentrum 't STUK dat toen nog op de campus van de sociale faculteit gevestigd was.

Op 18 oktober 1980 viel de Rijkswacht de locatie voor het eerst binnen. De medewerkers hadden een inval verwacht en hadden hun luisteraars opgeroepen om naar de studio te komen. De agenten werden ingesloten in het gebouw. Na lange onderhandelingen werd er beslist dat de opname-apparatuur niet zou worden meegenomen, maar dat de zender verzegeld zou worden.

Enkele dagen later zond Scorpio al weer uit vanop de slaapkamer van een medewerker.

"Alternatief en compromisloos, maar toch publieksgericht"

Presenator Bruno Wyndaele ("De premiejagers", "Eeuwige roem") werkte van 1983 tot 1992 voor Radio Scorpio. Hij begon er met een nachtprogramma, waarin hij "alternatieve muziek draaide die hij zelf graag hoorde, zoals The Pretenders, Echo and the Bunnymen en New Order".

Later werkte hij ook mee aan de dagprogramma's, versterkte hij de redactie van het filmprogramma "Filmmenu", waar ook  VRT-journalist André Vermeulen aan meewerkte en presenteerde hij "Tupelo", een programma waarin "garagerock" gedraaid werd.

"Het feit dat we er halfweg de jaren 80 met weinig mensen in geslaagd zijn de zendvergunning van Scorpio te verlengen ondanks het feit dat ze eigenlijk al geschrapt was, is een van mijn mooiste herinneringen", zegt Wyndaele aan deredactie.be.

"Bij Scorpio heb ik ook geleerd dat je jezelf alles kan aanleren", aldus Wyndaele. "Als je iets heel veel doet, kan je het uiteindelijk wel. Oefening baart kunst. En hoewel we alternatief en compromisloos waren, waren we toch ook heel publieksgericht. Onze doelgroep was afgebakend: we werkten voor studenten en voor de Leuvenaars."

Op 19 augustus 1985 werd Radio Scorpio gelegaliseerd. Eind 1998 verhuisde de zenders omdat het STUK gerenoveerd werd naar de lokalen van LOKO in de 's Smeiersstraat. De huidige locatie van de zender is het nieuwe STUK in de Naamsestraat.

Tussen 2000 en 2002 werd het stil rond Scorpio omdat ze geen uitzendvergunning meer hadden. Via een antenne die op het dak van Universitair Ziekenhuis Sint-Pieter stond werd er vanaf februari 2002 wel opnieuw uitgezonden.

 

"Af en toe voor een gesloten deur gestaan"

Kristien Maes, Ketnetwrapster en presentatrice bij Studio Brussel, werkte vanaf eind jaren 90 bij Scorpio. "Enkele jongens die een technoprogramma maakten, zochten een presentatrice. Mijn eerste radio-ervaring was aflezen wat zij hadden voorbereid".

"Maar dat was niet echt wat ik wilde", voegt Maes eraan toe. "En daarom heb ik mijn vrienden opgetrommeld om een nieuwsredactie op te richten. We hebben dat helaas niet zo lang gedaan omdat niet iedereen even gemotiveerd was."

"De grappigste momenten waren die waarop we voor een gesloten deur stonden. Dat is 1 of 2 keer gebeurd en dan ging het programma gewoon niet door."

"Wat ik het mooiste vind aan mijn periode bij Scorpio is dat ik er ontdekt heb dat ik iets kon doen met mijn stem. Ik ben blij dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken", besluit Maes.

In 2007 had Scorpio te kampen met zware financiële problemen. De kosten voor de dubbele verhuizing waren hoog opgelopen en achterstallige rekeningen bleven onbetaald. Het zag ernaar uit dat Scorpio het hoofd niet boven water zou kunnen houden.

Dankzij enkele benefieten en giften kon er tussen de 5.000 en de 6.000 euro ingezameld worden en werd Scorpio nog maar eens gered.

Vanavond viert Radio Scorpio zijn 30e verjaardag in het STUK, met een modeshow en met optredens van Leuvense bands.

Scorpio nu ook online

Om het luisterbereik van Scorpio nog te vergroten wordt vandaag de internetradio plechtig ingehuldigd waardoor ook fans die buiten Leuven wonen via het internet kunnen luisteren.

Meest gelezen