1 miljard dollar winst voor Ford

De Amerikaanse autobouwer Ford heeft in het derde kwartaal van dit jaar een onverwachte winst geboekt van 997 miljoen dollar. Forse besparingen en de schrootpremie hebben duidelijk hun effect gehad.

Samen met concurrent General Motors en Chrysler, wordt Ford tot "The Big Three" gerekend: de drie belangrijkste Amerikaanse autobouwers die hun hoofdkwartier hebben in Detroit in de Amerikaanse staat Michigan. Door de economische crisis kwamen ze alle drie in grote problemen. Zowel Chrysler als GM moesten bescherming aanvragen voor hun schuldeisers. Enkel Ford kon het hoofd boven water houden en komt nu met mooie winstcijfers die in de periode tussen juli en september werden geboekt.

Het bedrijf maakte een winst van 997 miljoen dollar, het beste resultaat in vier jaar tijd. De omzet daalde wel lichtjes tot 30,9 miljard dollar, maar er werden wel meer auto-onderdelen verkocht. In totaal heeft Ford sinds januari een winst van 1,8 miljard dollar geboekt. De autobouwer voerde forse besparingen door en profiteerde ook van de schrootpremie. Dankzij die premie krijgen consumenten geld van de overheid als ze hun oude auto van de hand deden en een nieuwe kochten.

Gigantische schuldenberg blijft

"Er blijven grote uitdagingen voor Ford, maar we hebben er alle vertrouwen in dat we de juiste keuzes maken om van Ford terug een winstgevend bedrijf te maken", zei CEO Alan R. Mulally. Een van die uitdagingen is het goedkeuren van een nieuw besparingsplan door de vakbonden, die al hebben aangekondigd het plan te verwerpen. Bovendien torst Ford nog altijd een hoge schuldberg van 23,5 miljard dollar.