50 euro uitgegeven en nog geen boek gekocht

Stel, u gaat met zijn vieren naar de Boekenbeurs. We houden het klassiek: mama, papa, zoon van tien en dochter van veertien. Met excuus aan de nieuw samengestelde gezinnen, de alleenstaande ouders, de eenzaten en eenzamen.

U bent met de trein en de tram gekomen of u hebt uw auto bij een parkeermeter neergepoot. Laten we mild zijn en daar 5 euro voor aanrekenen.

U betaalt aan de kassa 20 euro voor de entree.

Het regent en u wilt niet met uw natte jas rondlopen: 4 euro.

U wordt door een suppoost teruggestuurd naar de vestiaire omdat u een rugzak(je) draagt. Laten we zeggen: 1 euro.

U moet alle vier minstens 1 keer naar het toilet: 2 euro.

U drinkt samen een koffie, een cola, een streekbier en een pintje. U eet een broodje. We kloppen af op 20 euro.

Uw uitstap kost u al meer dan 50 euro en u hebt nog niets beleefd.

Gratis handtekening?

De lezingen zijn gratis, dat is meegenomen. U kunt ook gratis kranten krijgen maar u moet er wel een verkoopspraatje over een abonnement bijnemen.

U kunt helemaal voor niks BV’s en BBV’s (Beetje Bekende Vlamingen) spotten en fotograferen. U kunt proberen om een gratis handtekening te bemachtigen. Maar hier begint het.

Goede zielen als ikzelf en bijvoorbeeld ook Frank Raes en Luc De Vos zetten probleemloos en voor nop handtekeningen in poëziealbums, in verzamelboeken, op de achterkant van folders, op gipsverbanden en – voor zover en zolang het betamelijk blijft – op diverse ontblote lichaamsdelen. Bekende en beroemde schrijvers zetten alleen handtekeningen in een boek van hun hand.

En boeken zijn duur, u houdt het niet voor mogelijk. Ik kom uit op gemiddelde prijs van 18 euro. Vlaamse strips zijn goedkoper, herdrukken van klassiekers ook, maar fotoboeken, memoires en kookboeken zijn meestal duurder.

Stel dat u 3 boeken koopt: 54 euro.

 

De prijs van een boek

De boeken op de beurs zijn niet goedkoper dan in de winkel, dat moet u toch even in het achterhoofd houden. De boekhandel zou in opstand komen, zo wordt mij door de uitgevers altijd als uitleg voorgehouden. Dat is inderdaad een argument.

Maar tijdens de Boekenbeurs steekt de uitgever wel het deel van de prijs op zak dat anders naar de distributie en de kleinhandel gaat. De prijs van een boek zit ongeveer zo in elkaar: 10% voor de schrijver, 10% voor de drukker, 20% voor de uitgever, 20% voor de distributeur en 40% voor de boekhandel.

U mag het voor één keer zelf uitrekenen. Uiteraard kost de deelname aan de boekenbeurs geld, dat wil ik grif toegeven. Die mooie stands en het extra personeel moeten betaald worden en de koffie en versnaperingen voor de signerende auteurs ook. Maar toch.

Louis van Dievel