"Twin Towers-boot" vaart New York binnen

De Amerikaanse oorlogsbodem USS New York is de haven van New York binnen gevaren. Opmerkelijk aan het schip is dat het voor een deel gebouwd is met gesmolten staal van de Twin Towers; de torens van het World Trade Center die op 11 september 2001 instortten.

De oorlogsbodem -een amfibisch transportschip om precies te zijn- vertrok vrijdag uit zijn basis in de staat Virginia en stoomde vandaag de Hudson-rivier op. De boeg van de USS New York werd gemaakt met staal dat gerecupereerd werd van de ingestorte Twin Towers in het World Trade Center die op 11 september 2001 door twee gekaapte vliegtuigen werden doorboord.

Het wapenschild (zie illustratie) van de USS New York is dan ook vol met symboliek. De twee langwerpige, grijze balken stellen de Twin Towers voor. In het midden staat een feniks die uit zijn as herrijst en zo de Verenigde Staten symboliseert die na de zware aanslagen als één natie het terrorisme bestrijdt. Op de borst van de feniks zie je een wapenschild met de kleuren van het brandweer- en politiekorps van New York. Ook de spreuk "Never Forget" ("Vergeet Nooit") spreekt voor zich.

Een echt schip van New York

Mensen verzamelden langs de rivier om het schip te begroeten. Sommigen hadden foto's mee van omgekomen vrienden of familieleden. Soldaten vuurden vanop het schip een salvo van 21 schoten af, als eerbetoon aan de omgekomen slachtoffers. Een op de zeven matroos zijn afkomstig van de staat New York, een uitzonderlijke situatie. Ook uitzonderlijk is de naam van het schip. Normaal gezien mogen enkel onderzeeërs naar een Amerikaanse staat worden genoemd, maar gouverneur van New York George Pataki vroeg en kreeg een uitzondering van de Amerikaanse marine.

De USS New York zal nog vier dagen in New York blijven en gaat dan terug naar de basis in Norfolk in Virginia waar het een jaar zal blijven om de bemanning toe te laten zich te trainen.