Akkoord over muziek op de werkvloer

Zelfstandigen en kleine ondernemingen zullen geen vergoeding moeten betalen aan Sabam als ze muziek afspelen op de werkvloer of in de bedrijfskantine voor hun personeel. Dat is een van de belangrijkste krachtlijnen uit een akkoord tussen de werkgeversorganisaties en Sabam.

In augustus sloot Sabam een akkoord met het Verbond van Belgische Ondernemingen, waarin afgesproken werd dat bedrijven vanaf zes werknemers auteursrechten moeten betalen als ze muziek spelen voor hun personeel op de werkvloer of in de bedrijfskantine. Er kwam heel wat protest tegen de maatregel van verschillende werkgeversorganisaties.

Bovendien speelde ook nog altijd het probleem dat ondernemingen die betaalden voor het afspelen van muziek voor hun klanten twee aangiftes moesten doen, zowel voor de inning van auteursrechten als voor de inning van de billijke vergoeding voor uitvoerende artiesten.

Daarop riep minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) alle partijen rond de tafel om een oplossing uit te werken.

77% van de ondernemingen vrijgesteld

Volgens het akkoord moeten zelfstandigen en kleine ondernemingen tot en met 8 medewerkers geen vergoeding betalen voor het afspelen van muziek op de werkvloer of in bedrijfskantines voor hun personeel. Dit betekent dat 77% van alle ondernemingen geen vergoeding zal betalen.

Voor grote ondernemingen of ondernemingsgroepen komt er een maximumbedrag (15.000 euro voor Sabam en 5.000 euro voor SIMIM). De vergoedingen zullen met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober moeten worden betaald. Wie tijdig zijn aangifte doet, krijgt een korting.

De aangifte bij de beheersvennootschappen wordt ook vereenvoudigd. Vanaf 1 januari 2010 zullen de ondernemingen de aangifte van auteursrechten en van de billijke vergoeding op één website kunnen doen.