Belgische satelliet Proba-2 gelanceerd

In het noorden van Rusland is vannacht de Belgische satelliet Proba-2 in een baan om de aarde gebracht. Proba-2 is gebouwd door de firma Verhaert in de Oost-Vlaamse gemeente Kruibeke.

Om 2.50 uur vannacht werd de satelliet Proba-2 op ruim 700 kilometer hoogte in een baan om de aarde gebracht. De satelliet is ongeveer even groot als een wasmachine en weegt zo'n 120 kilogram. Het is daarmee een van de kleinste satellieten van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA).

Acht jaar geleden, in oktober 2001, werd Proba-1 al in een baan om de aarde gebracht. De twee satellieten zijn allebei gebouwd door de firma Verhaert uit Kruibeke. De Proba-satellieten (Project for On-board Atonomy) testen in de eerste plaats nieuwe technologieën die later in andere, grotere kunstmanen kunnen worden gebruikt. In de Proba-2 zitten ook vier instrumenten om de zon te onderzoeken.

Frank Preud'homme, de directeur van Verhaert, was bij de lancering in Rusland aanwezig. "Proba-2 heeft als specifieke missie de observatie van de zon en meer bepaald van het ruimteweer", zegt hij. "Dat is belangrijk, men probeert het ruimteweer correct te voorspellen omdat het een invloed heeft op het leven in de ruimte, maar ook op ons dagelijkse leven op aarde. De metingen van de Proba-2 zullen toelaten om betere voorspellingen te doen."

Het controlecentrum van de Proba-2 bevindt zich in het ESA-grondstation in de Waalse gemeente Redu, in de Ardennen. De firma Verhaert is ook betrokken bij de exploitatie van dat grondstation. Om de kosten van de lancering te drukken, werd de Proba-2 samen met een andere satelliet van de ESA gelanceerd. De tweede satelliet moet het water op aarde onderzoeken om op die manier onder meer de klimaatverandering beter te kunnen begrijpen.