Cipiers in Leuven staken nog even voort

De cipiers in Leuven blijven minstens tot donderdag 10 uur staken. Dat hebben ze beslist op een personeelsvergadering. Gisteren zijn nog tientallen scherpe voorwerpen gevonden bij een zoekactie in de gevangenis.

De cipiers in de gevangenis van Leuven legden vorige vrijdag het werk neer nadat een gevangene enkele mensen had gegijzeld, waaronder een cipier. Die raakte daarbij zwaargewond. De gevangene kwam om het leven toen de politie ingreep.

Het personeel overlegt dinsdag nog met de plaatselijke directie en woensdag met de minister van Justitie. De cipiers willen die ontmoetingen afwachten voor ze weer aan de slag gaan.

Mededader zit voorlopig in Hasselt

De andere gevangene die vorige week betrokken was bij de gijzelingsactie is overgebracht naar de gevangenis van Hasselt. Daar zit hij in een isoleercel. De man zit 30 jaar vast voor een moord die hij pleegde toen hij 17 was.

Volgens een eerste tuchtrapport viel hij vorige week bij de gijzeling geen cipiers aan, maar de vakbonden spreken dat tegen.