Diepvriesfriet duurder door slechte aardappelen

Diepvriesfrieten lijken veeleer een product met een stabiele prijs, maar ook hier kan de prijs wel eens stijgen. Deze keer weliswaar niet als gevolg van de economische crisis, maar omdat een deel van de aardappeloogst niet bruikbaar is.

Twintig procent van de nieuwe oogst van frietaardappelen is aangetast door stootblauw. Stootblauw ontstaat doordat de aardappelknol beschadiging oploopt tijdens de oogst en door drukplekken die tijdens de bewaring ontstaan.

Het gevolg is dat in de frietindustrie een groter deel van de aardappel verloren gaat bij het schillen. "En dus heb je meer aardappelen nodig voor een kilo mooie frieten", zegt landbouwexpert Luc Busschaert in Het Laatste Nieuws.

Door de aantasting van stootblauw is de marktprijs gestegen van 5,5 naar 7 cent per kilo aardappelen. Er zijn meer aardappelen nodig en ze zijn duurder. En dus zal ook de prijs van de diepvriesfriet wellicht stijgen.

De Nederlandse diepvriesindustrie, met onder meer McCain, heeft al prijsverhogingen voor de consument in het vooruitzicht gesteld. De frieten in de frituur zullen niet meteen duurder worden. Daar maakt de aardappel maar een fractie van de kosten uit, luidt het.

lees ook