Frans-Senegalese NDiaye wint Prix Goncourt

De Prix Goncourt, de meest prestigieuze literaire prijs in Frankrijk, gaat naar de Frans-Senegalese Marie NDiaye (42) voor haar verhalenbundel "Trois femmes puissantes".

NDiaye is de eerste vrouw in tien jaar tijd die de prestigieuze Goncourt-prijs krijgt. "Trois femmes puissantes" gaat over vrouwen tussen Frankrijk en Afrika die telkens volharden om hun waardigheid te bewaren.

De schrijfster debuteerde toen ze 18 jaar was, met "Quant au riche avenir" (1985). Sindsdien schreef ze een 20-tal boeken. NDiaye is geëngageerd en feministisch. Ze verrast de lezer vaak met de vreemdheid van haar verhalen die gaan over vrouwen en ingewikkelde verhoudingen tussen mensen.

NDiaye groeide op in de Parijse buitenwijken, waar ze opgevoed werd door haar Franse moeder, een leerkracht natuurwetenschappen.

De Belg Jean-Philippe Toussaint, die ook genomineerd was, greep naast de prijs.