Karzai volgt zichzelf op als Afghaans president

De Afghaanse kiescommissie heeft huidig president Hamid Karzai uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Eerder was de tweede ronde geannuleerd bij gebrek aan tegenkandidaten. Karzai kan nu beginnen aan een nieuw mandaat van vijf jaar.

De Afghaanse kiescommissie besloot om de tweede ronde te schrappen bij gebrek aan tegenkandidaten. De enige tegenstander van Karzai, Abdullah Abdullah, had zich uit de race teruggetrokken omdat hij vreesde voor kiesfraude.

"De Onafhankelijke Kiescommissie roept Hamid Karzai uit tot president (...) omdat hij de eerste ronde won en omdat hij de enige kandidaat was in de tweede ronde", klonk het in een officiële mededeling.

Daarmee lijken de Afghaanse presidentsverkiezingen definitief beslecht. In de eerste ronde was er nochtans gefraudeerd in het voordeel van Karzai. Eerst leek Karzai voldoende stemmen te hebben gehaald om een tweede ronde te vermijden, maar na een hertelling haalde hij net niet de vereiste 50 procent.

Er zou dus een nieuwe tweestrijd tussen Karzai en Abdullah komen, maar die laatste eiste dan wel dat er een nieuwe kiescommissie zou worden geïnstalleerd. Karzai zag dat niet zitten, waarna Abdullah het voor bekeken hield.

"Karzai komt hier verzwakt uit"

VN-secretaris-generaal Ban ki-Moon, die op bezoek is in Afghanistan, heeft Karzai al gefeliciteerd. Het is een moeilijk verkiezingsproces geweest voor Afghanistan en we moeten hier lessen uit trekken."

"Afghanistan staat voor verschillende uitdagingen en de nieuwe president moet nu snel een nieuwe regering vormen die zowel de steun van het Afghaanse volk als van de internationale gemeenschap kan genieten."

Zowel de VS als Groot-Brittannië verwelkomden Karzais overwining, maar er waren ook kritische stemmen. De plaatselijke politieke analist Haroun Mir zei het zo: "Karzai heeft zijn legitimiteit verloren. Hij is verzwakt als president en kan niet regeren zonder de hand uit te steken naar Abdullah. De bal ligt nu eigenlijk in zijn kamp momenteel."

Een verzwakte regering zou slecht nieuws zijn voor onder meer de VS, dat duizenden troepen in het land heeft in de strijd tegen de taliban. Karzai kwam aan de macht in Afghanistan in 2001, toen de VS de taliban verdreef. De laatste tijd is hij wat uit de gratie gevallen bij de VS na kritiek op de werkwijze van de Amerikaanse troepen.

Meest gelezen