Nieuwe aanslag treft noorden van Pakistan

In Rawalpindi in het noorden van Pakistan zijn minstens 30 doden gevallen bij een nieuwe zware aanslag nabij het gebouw van de Nationale Bank. Vermoedelijk ging het om een zelfmoordaanslag van extremistische moslims.

Volgens de autoriteiten zouden twee motorrijders zichzelf opgeblazen hebben in een drukke straat, nabij het gebouw van de Nationale Bank.

Op het ogenblik van de aanslag zouden heel wat ambtenaren en veiligheidspersoneel in de nationale bank aanwezig geweest zijn om hun salaris op te halen. Er zouden minstens 30 doden gevallen zijn.

Later op de dag werd Pakistan opnieuw opgeschrikt door een aanslag, deze keer in de stad Lahore. Daar vielen 7 gewonden toen een man zijn auto opblies bij een controlepost van de politie. Vorige week kwamen nog meer dan 100 mensen om het leven toen een bomauto ontplofte op een drukke markt in de stad Peshawar.

Bolwerk taliban ingenomen

Sinds het Pakistaanse leger vorige maand begon met een offensief tegen de taliban in Zuid-Waziristan, hebben de militanten teruggeslaan met verschillende bloedige aanslagen. In totaal zijn al zo'n 300 mensen daarbij omgekomen. Vandaag maakte de top van het leger bekend dat het de stad Kaniguram heeft veroverd op de taliban, een van de bolwerken in Zuid-Waziristan. Journalisten mogen het gebied echter niet binnen, dus een objectieve beoordeling van het offensief blijft zeer moeilijk.

Intussen raakte bekend dat de Verenigde Naties stoppen met ontwikkelingssamenwerking in het noorden van Pakistan. De organisatie vindt de situatie ter plaatse te gevaarlijk voor haar medewerkers en zal zich nu vooral concentreren op humanitaire noodhulp.