Opnieuw financiële instelling in moeilijkheden in VS

De Amerikaanse financiële instelling CIT staat op de rand van een faillissement. De groep heeft 65 miljard dollar schulden en is naar de rechter gestapt om beschermd te worden tegen zijn schuldeisers.

De honderd jaar oude financiële instelling CIT is gespecialiseerd in leningen aan kmo's. De groep is naar de rechter gestapt om beschermd te worden tegen zijn schuldeisers. Dat kan via het zogenoemde Chapter Eleven in de wetgeving over faillissementen, dat die bescherming regelt.

Een grote investeerder is wel bereid om geld te geven voor een doorstart, maar waarnemers verwachten dat CIT na die doorstart veel minder leningen zal toestaan. Dat kan zware gevolgen hebben voor kmo's die geld nodig hebben.

Volgens de woordvoerders van CIT zouden de problemen geen gevolgen mogen hebben voor de Amerikaanse kmo's omdat CIT nieuwe leningen zal blijven geven aan die sectoren. Het valt echter af te wachten of die leningen er effectief zullen komen.

CIT heeft ongeveer 1 miljoen klanten in 50 landen. Als de instelling over de kop gaat, is het het op 4 na grootste faillissement in de Verenigde Staten. De Amerikaanse overheid had aan CIT ruim 2 miljard dollar geleend. Dat geld is ze waarschijnlijk kwijt.

CIT heeft ook een bankafdeling, onder meer in Utah, maar die zou buiten schot blijven.