Premier Van Rompuy straks president EU?

Wordt premier Herman Van Rompuy (CD&V) straks de eerste president van de Europese Unie? Sinds de Europese Top van vorige week draait de geruchtenmolen daarover alleszins volop. Vraag is wie Van Rompuy opvolgt als hij naar Europa vertrekt.

In de marge van de Europese Top bracht Van Rompuy voor de camera's een haiku ten berde op een persconferentie met de Spaanse en Hongaarse premier. Dat leverde hem heel wat aandacht op van de nationale én de internationale pers. De geruchtenmolen over Van Rompuy als Europees president draait echter al langer dan vandaag. Zo staat hij bij analisten al langer op de shortlist. En de Franse krant Le Monde tipte hem vorige maand nog als dé favoriet.

Volgens het Franse persagentschap AFP zou Van Rompuy tijdens de Europese top al "druk gepolst" zijn. Nog volgens AFP zou er zelfs een consensus bestaan rond de naam van Van Rompuy. "Met 27 is dat uitzonderlijk. Over niemand anders bestaat er unanimiteit. Niemand is tegen hem", citeert het persagentschap enkele (anonieme) diplomaten.

Belgen bekend voor zin voor compromis

Het is echter niet zeker of Van Rompuy wel de taak van president op zich zou willen nemen. Volgens AFP zou hij zich opgelaten voelen door de vraag. In België wordt ook gerekend op Van Rompuy om het conflict omtrent de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde te ontmijnen, klinkt het.

Van Rompuy gaf vorige week zelf op de Europese Top nog aan dat de toekomstige president "een overtuigd Europeaan" moet zijn "die de consensus onder de lidstaten zoekt." Volgens AFP staat de Belgische premier in ons land net bekend als "een krak in compromissen", een eigenschap die een Europese president best kan gebruiken bij het uitvoeren van het Verdrag van Lissabon. De woordvoerder van premier Van Rompuy geeft geen commentaar op de geruchten.

Leterme terug naar de 16?

Als Van Rompuy het haalt, moet hij opgevolgd worden als premier. Aangezien CD&V de grootste partij blijft in het parlement, zal normaal gezien een christendemocraat de sleutels van de ambtswoning in de Wetstraat 16 in handen krijgen. Keert Yves Leterme (nu minister van Buitenlandse Zaken) terug naar het hoogste ambt? Of moet men eerder denken aan vicepremier Steven Vanackere of voorzitster Marianne Thyssen?

Leterme bleef voorzichtig over de kansen van zijn opvolger. "Er zijn altijd geruchten bij dit soort van benoemingen, maar het zou logisch zijn, mocht de president komen uit de grootste politieke familie en dat is de Europese Volkspartij". Op de vraag of hij Van Rompuy opvolgt mocht die laatste naar Europa vetrekken, antwoordde Leterme kort: "Het is geen goed idee om te antwoorden op hypothetische vragen".

Over de naam van de "permanente voorzitter van de Europese Raad", zoals de officiële functietitel van de Europese president luidt, wordt al heel lang gepraat. Er zijn dan ook verschillende kandidaten.

Zo worden onder meer de voormalige Britse premier Tony Blair, de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende en de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker genoemd. Maar over geen van deze figuren bestaat er eensgezindheid binnen de EU-lidstaten.

De naam van de Europese President zal pas later dit jaar definitief worden vastgelegd op een speciale topbijeenkomst.