Royal Bank of Scotland wil 3.700 jobs schrappen

De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) wil 3.700 jobs schrappen in zijn Britse afdeling. Vakbonden vinden het plan "absolute waanzin". RBS bevindt zich onder zware druk van Europa om te besparen.

Vorig jaar maakte de bank -die ooit met Fortis en Banco Santander de Nederlandse bank ABN Amro overnam- een recordverlies van 24 miljard pond. Tijdens de financiële storm van vorig jaar dreigde de bank even te kapseizen, maar werd uiteindelijk gered door massale staatssteun van de Britse regering die nu voor 70 procent aandeelhouder is van de bank. De bank -die wereldwijd zo'n 165.000 mensen tewerkstelt- heeft al 16.000 banen geschrapt.

Morgen moet de Europese Commissie zich uitspreken over de staatssteun aan RBS, concurrent Lloyds Banking Group en Northern Rock. Die laatste werd genationaliseerd door de regering, nog voor de crisis in september in alle hevigheid losbarstte. In de Britse media gaan al een tijdje geruchten dat de banken drastisch hervormd moeten worden (zie ook "eerder verschenen").

De vakbonden reageren woest op de plannen om meer dan 3.000 mensen op straat te zetten. "De werknemers die hierdoor getroffen zullen worden, behoren tot de meest loyale, langstwerkende en slecht betaalde werknemers van Royal Bank of Scotland", zei vakbondsleider Rob McGregor. Sowieso zullen de banken onder druk van Europa moeten inkrimpen. Dat gebeurde ook met de Duitse Commerzbank en de Nederlandse bank ING.