VN-topman neemt Amerika op de korrel

De VS moet "duidelijkheid scheppen" omtrent hun aanpak om de opwarming van klimaat tegen te gaan. Dat heeft VN-topman Yvo de Boer gezegd aan het begin van de laatste voorbereiding vergadering voor de klimaattop in Kopenhagen.

Tot vrijdag vergaderen in Barcelona zo'n 4.000 deelnemers en regeringsvertegenwoordigers uit de hele wereld om de belangrijke klimaattop in Kopenhagen voor te bereiden. Daar zullen staats- en regeringsleider een opvolger voor het Kyoto-verdrag proberen op te stellen.

De zenuwachtigheid neemt duidelijk toe en steeds meer waarnemers gaan ervan uit dat de Kopenhagen zelfs de meest bescheiden verwachtingen niet zal kunnen inlossen. Al twee jaar wordt er onderhandeld, maar er blijven belangrijke discussiepunten. Vooral tussen de traditionele industrielanden enerzijds en ontwikkelings- en groeilanden anderzijds is de kloof groot. De rijke industrielanden willen dat ook de groeilanden minder CO2 uitstoten, maar die laatste willen daarvoor op zijn minst een serieuze financiële compensatie. Maar ook tussen de industrielanden is de verdeeldheid diep.

VS als eeuwige dwarsligger

De Europese Unie is naar eigen zeggen bereid ver te gaan in de strijd tegen de opwarming van het klimaat, terwijl de Verenigde Staten -zelfs met president Barack Obama- een terughoudende houding blijft aannemen. De kritiek op Amerika als dwarsligger lijkt toe te nemen. "De Verenigde Staten vormen het hoofdprobleem", zei Greenpeace-coördinator Martin Kaiser.

Ook de Boer (foto boven) wil dat Amerika meer "duidelijkheid" schept, vooral over hun nationale doelen voor de vermindering van broeikasgassen en over hun eigen financiële bijdrage voor de klimaatbescherming in armere landen. "De klok staat bijna op nul", waarschuwde de topman van het VN-klimaatbureau. 

Vandaag maakte de Russische premier Vladimir Poetin bekend dat Rusland bereid is om een nieuw klimaatsverdrag in Kopenhagen te steunen, op voorwaarde dat er bindende afspraken worden gemaakt die voor alle landen gelden.

Hij eiste wel dat de "uitgestrekte Russische bossen" in rekening worden gebracht bij het bepalen welk land hoeveel CO2 nog mag uitstoten. Vergeleken met 1990 stoot Rusland nu al minder uit, maar toen was de industrie uit het Sovjettijdperk nog erg vervuilend.