Vrouwelijke "beefeater" lastiggevallen

De 44-jarige Moira Cameron, de allereerste vrouwelijke "beefeater" aan de Londense Tower, wordt lastiggevallen door mannelijke collega's. Twee collega's zijn alvast geschorst, nadat ze ervan waren beschuldigd de vrouw te hebben lastiggevallen.

Tegen een derde man is een onderzoek geopend. "We nemen de beschuldigingen heel ernstig", zei een woordvoerster van de instelling die de Tower beheert.

Volgens de Britse tabloid The Sun werd Cameron het slachtoffer van een heuse haatcampagne door sommige van haar collega's. Zo zou haar uniform beschadigd zijn en een onlineartikel op Wikipedia met haar naam vervalst. 

Cameron had in 2007 de eer om de allereerste vrouwelijke beefeater te worden (foto's). De Schotse had er toen de vereiste 22 jaar legerdienst opzitten.

Bewakers van de Kroonjuwelen

De beefeaters zijn de bewakers van de Tower in Londen. Het gebruik gaat terug tot de 15e eeuw, toen de "yeomen" door koning Henry VIII werden aangewezen als bewakers van de Tower.

Het gebouw was eerst een koninklijk verblijf, werd daarna een gevangenis en is vandaag een toeristische trekpleister.

De beefeaters zijn momenteel met 35. Ze beschermen de Kroonjuwelen en leiden de bezoekers rond.

De naam "beefeater" (of vleeseter zo u wil) zou ontstaan zijn uit het feit dat ze vroeger als voorproevers van de koning vaak vlees voorgeschoteld kregen. Een andere theorie luidt dat ze veel vlees konden kopen omdat ze als lijfwachten zo goed betaald werden.

lees ook