"500 days of summer" is charmante liefdesfilm

“Elke gelijkenis met levende of overleden mensen is volledig toevallig. Vooral met jou, Jenny Beckman. Trut.” Het eerste wat de romantische tragikomedie "500 days of summer" op het scherm laat verschijnen, zet al meteen de toon van de film. De makers zullen het over dingen hebben die al vaak aan bod zijn gekomen in de cinema maar ze zullen het aanpakken op een manier die niet tot de traditionele behoort.

We zien Tom (gespeeld door Joseph Gordon-Levitt, naar mijn mening een van de grote sterren van de nabije toekomst) samen op een bank zitten met Summer (Zooey Deschanel, bekend van "The happening" en "Yes man"). “Dit is het verhaal van boy meets girl,” meldt de vertelstem. “Het is geen liefdesverhaal.”

Natuurlijk is het dat wel, alleen is het geen liefdesverhaal dat finaal over geparfumeerde rozenblaadjes dartelt. Integendeel, de film dient om te illustreren waar Toms bittere liefdesverdriet vandaan komt. Alle fases uit de anderhalf jaar (500 dagen) die verstreken zijn sinds hij haar voor het eerst zag, komen aan bod, zij het niet per se in chronologische volgorde.

"500 days of summer" zit namelijk associatief in elkaar, net zoals het menselijke geheugen graag van hot naar her schaatst, soms geleid door de kleinste verbanden.

Een opsomming van alles wat Summer aantrekkelijk maakt, komt bijvoorbeeld voor een schets van hoe Tom haar heeft leren kennen. Als diep verlegen romantische ziel (hij luistert graag naar The Smiths) duurt het gigantisch lang voor hij haar durft te benaderen, wat voor een reeks aandoenlijke situaties zorgt.

Smelten doet iedereen

"500 Days of Summer" gebruikt een hele reeks trucjes om een speelse vaart in het verhaal te krijgen, van puur contrast (eerst tonen hoe het vroeger was, dan hoe het nu aanvoelt) over split screen (hoop versus realiteit) tot visuele metafoor (Tom ziet zichzelf in een triest Franse romantisch drama).

De techniekjes zijn simpel, maar ze leveren wel de charmantste en origineelste liefdesfilm op sinds "Eternal sunshine of the spotless mind". En u wordt op het einde getrakteerd op de geweldigste slotzin van de 21e eeuw. Neem een emmertje mee als u dit gaat zien, want smelten doet u gegarandeerd.

Ruben Nollet

500 days of summer (VS)

regie Mark Webber
met Joseph Gordon-Levitt, Zooey Deschanel, Patricia Belcher, Clark Gregg
release woensdag 4 november 2009