"Israëlische kolonies zijn wel hinderpaal"

De Israëlische kolonisatiepolitiek op bezet Palestijns gebied is wel degelijk een hinderpaal voor vrede in het Midden-Oosten. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband in de Jordaanse hoofdstad Amman gezegd.

Miliband zei dat de joodse kolonies volgens hem illegaal zijn en een obstakel voor de vrede op de Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem.

Eerder had zijn Amerikaanse ambtsgenote Hillary Clinton in Jeruzalem een meer pro-Israëlisch standpunt laten horen. Voor haar was een vertraging van de bouw van nieuwe kolonies al positief. In Marokko heeft Clinton dan getracht de Palestijnen gerust te stellen door te zeggen dat de positie van Washington over de joodse kolonies niet veranderd was en dat de "VS de  legitimiteit van het voortzetten van de kolonisatie niet aanvaardt".

David Miliband toonde zich ook ongerust over de spanningen in het bezette Arabische deel van Jeruzalem. Daar hebben Joodse kolonisten Palestijnse woningen ingenomen, ook vandaag nog. Voor Miliband moet er een leefbare Palestijnse staat komen met duidelijke grenzen.