Antropoloog Claude Lévi-Strauss overleden

In Frankrijk is de filosoof-antropoloog Claude Lévi-Strauss overleden. Lévi-Strauss was een van de grondleggers van het structuralisme, dat de sociale wetenschappen - tevergeefs - een meer wetenschappelijke grondslag wilde geven.

Lévi-Strauss studeerde filosofie, maar zou zich volledig gaan toeleggen op de antropologie. In 1935 vertrok hij naar Brazilië om filosofie te doceren in Sao Paulo. Daar bestudeerde hij in zijn vrije tijd de indiaanse samenlevingen. Van zijn reiservaringen deed hij verslag in Tristes Tropiques.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef Lévi-Strauss, die van joodse afkomst was, in ballingschap in New York. Daar maakte hij kennis met de structurele taaltheorie. Daarin zag hij een mogelijkheid om het wetenschappelijke gehalte van de sociale wetenschappen te vergroten. In de jaren na de oorlog werkte hij zijn structurele antropologie uit in een omvangrijke reeks publicaties.

Van de wetenschappelijke pretenties heeft de structurele methode weinig waar kunnen maken. Het denken van Lévi-Strauss bevat in essentie geen of uiterst moeilijk te toetsen hypothesen, wat een vereiste is om de wetenschappelijke methode toe te passen. De structurele antropologie bevindt zich daarmee dichter bij de speculatieve en interpreterende wetenschappen, als de psychoanalyse, dan bij de exacte wetenschappen.

Lévi-Strauss zou op 28 november 101 jaar oud geworden zijn.

Beluister hier een interview met Frank Renout over Claude Lévi-Strauss en de structurele antropologie.