Artiest wil een universele kip creëren

Het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam biedt een maand lang onderdak aan enkele levende kippen. De kippen maken deel uit van het Cosmopolitan Chicken Project van de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen.

Vanmechelen kruist nationale kippenrassen met als doel een universele kip te laten ontstaan.

De kunstenaar beschouwt de kip als symbool van nationale betekenis, drager van cultuur en identiteit.. Door de kippen met elkaar te kruisen, hoopt hij dat er bastaardkip ontstaat die van alle nationale rassen genen in zich draagt.

Vanmechelen kruiste in 2000 een Mechelse Koekoek met een Poulet de Bresse, de Franse culinaire trots. Daarna heeft hij er onder meer Engelse, Braziliaanse, Hollandse, Mexicaanse en Turkse kippenrassen aan toegevoegd. Hij is nu bezig met de twaalfde generatie.

Naast het pluimvee bestaat de expositie in het Muziekgebouw uit sculpturen en foto's. Het kippenproject was begin vorig jaar te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Na vier weken Amsterdam reist de tentoonstelling door naar de Amerikaanse hoofdstad Washington DC. 

lees ook