Hogere kans op nieuwe job, lagere opzegtermijn

Rechters zijn meer en meer geneigd om de opzegtermijnen in te korten, als een ontslagen werknemers een goede kans maakt om op korte termijn een nieuwe baan te vinden.

De krant De Tijd ontdekte dat twee arbeidshoven onlangs beslisten om de opzegtermijnen te herleiden. Het Antwerpse arbeidshof halveerde de opzegtermijn van een ontslagen verpleegkundige omdat de man een knelpuntberoep uitoefent. Het Brusselse arbeidshof kortte de opzegtermijn in van een afgedankte slager omdat er nog altijd veel vraag is naar slagers. 

De twee arbeidshoven volgen daarmee de rechtspraak van het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege in ons land. Dat stelt al jaren dat de opzegtermijn bepaald moet worden in functie van de kans van de ontslagen werknemer om een gelijkwaardige baan te vinden.