Italië veroordeeld voor kruisbeelden in klas

De Italiaanse staat is veroordeeld omdat er in openbare scholen kruisbeelden hangen. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens beslist na een klacht van een moeder van een leerling op zo'n school. De Italiaanse regering gaat in beroep.

Volgens de Italiaanse staat is het kruisbeeld "alleen maar een cultureel symbool". Maar het Europees hof vindt dat de kruisbeelden storend kunnen zijn voor ongelovige leerlingen en kinderen van religieuze minderheden. Het hof gaat wel niet zover van te zeggen dat de kruisbeelden verwijderd moeten worden.

Een moeder van een leerling had een klacht ingediend tegen de kruisbeelden in de klas. De staat moet de moeder 5.000 euro schadevergoeding betalen.

De regering-Berlusconi gaat in beroep tegen de beslissing. In het land zijn nog steeds twee wetten uit de fascistische periode van kracht die scholen verplichten om kruisbeelden te hangen. De zaak wekt veel beroering in Italië. Het Vaticaan heeft in een reactie de uitspraak "verkeerd en kortzichtig" genoemd. Volgens het Vaticaan heeft het Europees Hof het recht niet om zich te mengen in een zaak die "zo diepgaand Italiaans" is. Voor het Vaticaan is een kruisbeeld een "fundamenteel symbool van het belang van de religieuze waarden in de Italiaanse geschiedenis en cultuur".