Janssen Pharmaceutica schrapt 558 banen

Janssen Pharmaceutica gaat 558 banen schrappen in ons land. Dat is officieel bevestigd op een speciale ondernemingsraad in Beerse. De ontslagen zouden gespreid worden over drie tot vier jaar.

Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica, wil 6 tot 7 procent van zijn wereldwijde personeelsbestand schrappen.

"Jammer genoeg gaat het in ons land om een personeelsvermindering van 558 vaste posities, in de afdelingen productie, onderzoek en ontwikkeling en een aantal andere afdelingen in Beerse, Olen en Geel", zei gedelegeerd bestuurder Tom Heyman na de ondernemingsraad op een persconferentie.

Volgend jaar zouden 318 banen verdwijnen, de 240 andere banen volgen later. Bij Janssen Pharmaceutica werken momenteel nog zowat 4.200 mensen, onder wie ongeveer 400 arbeiders.

De ontslagronde wordt een moeilijke oefening, want ook de voorbije jaren waren er al besparingsrondes. In 2002, 2007 en 2008 gingen alles samen al ruim 850 banen verloren.

Als oorzaak voor de nieuwe ontslagronde haalt Janssen Pharmaceutica de gestegen kosten aan. "De farmaceutische sector kampt al jaren met structurele problemen. Het wordt steeds moeilijker en duurder om geneesmiddelen te ontwikkelen", luidt het. Er zijn bovendien ook een aantal patenten vervallen én de inkomsten zouden gedaald zijn.

"De reorganisatie is pijnlijk, maar het is de enige manier om binnen Johnson & Johnson een belangrijk expertisemodel te blijven," zegt Heyman. Hij ziet nog een toekomst voor Janssen Pharmaceutica. "Samen met zusterbedrijven Tibotec en Virco zullen we ons toeleggen op onderzoek en ontwikkeling van therapieën die medische noden aanpakken waarvoor nog onvoldoende oplossingen bestaan."