Karadzic wil proces "niet boycotten"

In Den Haag is Radovan Karadzic (64) vanmiddag voor de rechters van het Joegoslaviëtribunaal verschenen. Dat gebeurde voor het eerst sinds de start van zijn proces, vorige week. De rechter beslist later van de week of Karadzic een rechter krijgt toegewezen.

Karadzic, die zichzelf verdedigt, had tot nog toe geweigerd om te komen omdat hij meer tijd wil om zijn eigen verdediging voor te bereiden. Vandaag is het een technische zitting, waar over het verdere verloop van het proces wordt gesproken.

Karadzic zei dat hij het proces "niet wil boycotten", maar voegde er meteen aan toe dat hij "niet wil deelnemen aan iets dat fout zit van bij de start."

"Ik vind dat mijn fundamentele rechten geschonden zijn en ik zou pas echt een crimineel zijn, als ik zou aanvaarden om op mijn proces te verschijnen zonder voorbereiding", zei Karadzic, die dus meer tijd vraagt.

Mogelijk wijst de rechter later van de week een advocaat aan om de zaak op te lossen, zodat hij niet langer zichzelf kan verdedigen. "Maar dan zal Karadzic weigeren om met die persoon samen te werken en zal de impasse nog groter worden", zei een van zijn adviseurs al.

De Bosnische Serviër Radovan Karadzic is aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid én genocide in Bosnië, in de eerste helft van de jaren 90.