Politiedocumenten in brievenbus Vlaams Belang

Een hele reeks vertrouwelijke documenten uit het archief van de Antwerpse politie zijn in de brievenbus van Vlaams Belang beland. Vlaams Belang gaat de documenten terugbezorgen, maar zal burgemeester Patrick Janssens (SP.A) erover aan de tand voelen.

De politiedocumenten die bij Vlaams Belang terechtkwamen, bevatten onder meer een namenlijst van wie is verhoord over zedenmisdrijven, foto's van verdachten en informatierapporten. Alles samen gaat het over zo'n 80 bladzijden. De documenten dateren  uit de periode 2000-2003.

"Het is ons een raadsel wie ons die documenten bezorgd heeft", zegt Bart Debie, ex-agent en woordvoerder van partijboegbeeld Filip Dewinter, in Het Nieuwsblad. "Stel dat die informatie in verkeerde handen komt", vraagt hij zich ontzet af. Vlaams Belang gaat de dossiers terugbezorgen aan de politie, maar zal de kwestie wel aankaarten bij burgemeester Patrick Janssens (SP.A), het hoofd van de Antwerpse politie. De partij vindt dat de politie te nonchalant omspringt met vertrouwelijke informatie.

Ook de Antwerpse politie is uiteraard allerminst opgetogen over de affaire. Politiewoordvoerder Fons Bastiaens (foto) zegt dat Vlaams Belang de documenten zeker moet teruggeven. De wet verplicht de vinders zulke dossiers prompt terug te geven. De Antwerpse politie zal ook een intern onderzoek naar de zaak starten.

"We starten al vandaag een intern onderzoek op", verzekert Bastiaens. "We hopen zo snel mogelijk van Vlaams Belang die documenten terug te krijgen, zodanig dat we precies weten over welke documenten het gaat, dat we kunnen proberen te traceren uit welk archief ze afkomstig zijn en hoe ze eventueel in iemand zijn handen zijn gekomen, die ze dan op zijn beurt bij Vlaams Belang heeft gedeponeerd."