Warren Buffett realiseert grootste overname

Berkshire Hathaway, de holding van de Amerikaanse miljardair Warren Buffett, gaat de Amerikaanse spoorwegmaatschappij Burlington Northern Santa Fe overnemen. De deal is 44 miljard dollar waard, meteen de grootste overname ooit onder Warren Buffet.

Berkshire heeft al 22,6 procent van Burlington in handen. Voor de overige 77,4 procent wil Berkshire 100 dollar per aandeel betalen. Dat komt neer op 34 miljard dollar. Daarnaast neemt Berkshire ook 10 miljard dollar schulden over, waardoor de totale deal op 44 miljard dollar komt.

"Het gaat om een gok op het bedrijf en op de spoorwegindustrie", verklaart Buffett (foto). "Bovendien is het een grote inzet op de toekomst van de Verenigde Staten. Ik hou van zulke gokken." Buffett wijst erop dat treinen in de toekomst meer concurrentieel zullen worden dan vrachtwagens, als gevolg van de stijgende brandstofprijzen.

Burlington Northern baat 32.000 mijl (ruim 51.000 km) aan spoorlijnen uit en telt 6.700 locomotieven. Het grootste deel van het netwerk bevindt zich ten westen van de rivier Mississippi.