23 CIA-agenten veroordeeld voor ontvoering

De rechtbank van Milaan heeft vandaag 22 gewezen CIA-agenten, een luchtmachtofficier en twee Italiaanse agenten van de militaire inlichtingendiensten veroordeeld voor de ontvoering in 2003 van een Egyptische imam in Italië.

"Terreurverdachte" Hassan Mustafa Osama Nasr (kleine foto), zoals Abu Omar echt heet, werd in februari 2003 in volle daglicht door CIA-agenten ontvoerd.Via de VS-luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland werd Abu Omar naar Egypte overgebracht, waar hij naar eigen zeggen zwaar werd gefolterd. 

De veroordeelden hebben straffen gekregen van 5 tot 8 jaar. Ze moeten Abu Omar ook 1 miljoen euro schadevergoeding betalen en zijn vrouw 500.000 euro. Geen enkele van de Amerikanen was aanwezig op het proces omdat de VS weigeren hen uit te leveren. Ze worden nu in Italië als voortvluchtig beschouwd.

Drie Amerikanen werden buiten vervolging gesteld omdat ze diplomatiek onschendbaarheid genoten, vijf Italianen werden niet vervolgd omdat het bewijsmateriaal tegen hen onder het staasgeheim viel. Het ging om het hoofd van de Italiaanse geheime dienst, zijn adjunct en drie Italiaanse geheim agenten.

De VS heeft al teleurgesteld gereageerd op de uitspraak, mensenrechtenorganisaties tonen zich tevreden. Human Rights Watch had het over een "historische uitspraak".