"Vrije" Suu Kyi straalt voor de camera's

De Myanmarese dissidente Aung San Suu Kyi is na ruim zes jaar huisarrest voor de eerste keer weer in het openbaar verschenen. Ze had ook een gesprek met twee Amerikaanse diplomaten.

De oppositieleidster, die door de militaire junta al jarenlang buitenspel wordt gezet,  mocht in het Inja-hotel in Yangon praten met Kurt Campbell en Scot Marciel van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

De junta had de ontmoeting onverwacht toegestaan na haar aanbod om de internationale sancties tegen het land te helpen proberen opheffen. Bovendien had de Amerikaanse regering haar strategie tegenover het repressieve regime veranderd en rechtstreekse gesprekken met de junta aangekondigd.

Campbell en Marciel waren de hoogste Amerikaanse diplomaten in het land in 14 jaar. Ze hadden ook met premier Thein Sein gepraat.

Suu Kyi straalde toen ze uit het hotel kwam. Daar waren, verrassend, ook fotografen en cameramensen toegelaten. Zij mochten echter geen vragen stellen. Daarna werd Suu Kyi weggevoerd en opnieuw geïsoleerd in huisarrest. Haar gesprek in het hotel duurde twee uur. Over de inhoud ervan werd niets vrijgegeven.