Chinese "kunstsneeuw" valt niet in goede aarde

De Chinese "dienst voor weersveranderingen" heeft een storm van kritiek geoogst na het kunstmatig veroorzaken van sneeuwval boven Peking. Er gebeurden immers verschillende ongelukken en vliegtuigen moesten aan de grond blijven.

De bedoelingen van de weerkundigen waren nochtans nobel: ze wilden neerslag laten vallen om de aanhoudende droogte in het noorden van het land te compenseren.

Ze profiteerden van een koudefront om ruim 16 miljoen ton sneeuw op Peking te laten neerdwarrelen. Daarvoor verspreidden ze op grote schaal chemische producten in de wolken.

De 17 miljoen inwoners van Peking werden 's morgens geconfronteerd met een sneeuwtapijt. Het was 22 jaar geleden dat er zo vroeg sneeuw was gevallen in de hoofdstad. In veel gebouwen moest de verwarmingsinstallatie worden aangezet, terwijl dat normaal pas half november gebeurt.

Eerder had de dienst voor weersveranderingen ervoor gezorgd dat de 60e verjaardag van het communistische regime op 1 oktober kon plaatsvinden onder een blauwe hemel. Ook tijdens de Olympische Spelen vorig jaar werd het weer al "gestuurd".