Democraten krijgen klap bij verkiezingen

Bij tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten hebben de Democraten het gouverneurschap van enkele staten verloren. Vooral het verlies van New Jersey, een traditioneel Democratisch bolwerk, is een klap. In New York werd burgemeester Michael Bloomberg opnieuw verkozen.

De Amerikaanse president Barack Obama bracht onlangs nog twee bezoeken aan New Jersey, onder meer afgelopen zondag, om zijn steun te betuigen aan de Democratische kandidaat en aftredend gouverneur Jon Corzine.

Maar het mocht niet baten. Het Democratische bastion New Jersey kwam gisteren in de handen van de Republikeinen. Chris Christie (foto bovenaan) mag zich voortaan gouverneur van New Jersey noemen.

Ook in de staat Virginia komt een Republikeinse gouverneur aan de macht. Bob McDonnell versloeg Creigh Deeds met meer dan 60 procent van de stemmen. Tijdens de presidentsverkiezingen ging een meerderheid van de stemmen nog naar de Democraat Barack Obama. De vorige twee gouverneurs waren ook Democraten.

Bloomberg met de hakken over de sloot

In New York mag Michael Bloomberg (foto) aan zijn derde ambtstermijn als burgemeester van de Big Apple beginnen. Bloomberg versloeg zijn Democratische rivaal Bill Thompson, maar de uitslag was spannender dan verwacht.

Twee weken geleden haalde de burgemeester in een peiling nog 18 procent voorsprong op zijn tegenkandidaat, deze week was dat nog maar 12 procent. Bij de verkiezingen zelf haalde Bloomberg het uiteindelijk met 51 procent van de stemmen.

Michael "Mike" Bloomberg is als sinds 2001 burgemeester van New York. Hij volgde toen Rudolph Giuliani op. Bloomberg richtte het gelijknamige media-imperium op en wordt beschouwd als de rijkste man van New York. Hij investeerde 100 miljoen dollar van zijn persoonlijk fortuin in zijn electorale campagne.