Duitsland reageert geschokt op beslissing

De aankondiging van autobouwer GM, dat het Opel niet zal verkopen aan Magna, zorgt voor grote wrevel in Duitsland, Antwerpen en Rusland. Alleen Polen en Groot-Brittannië verwelkomen de beslissing.

De schok in Duitsland is erg groot. Daar was een verlies van 4.500 banen verwacht, maar geen sluiting van fabrieken (foto: de fabriek in Bochum). Alles staat nu weer op losse schroeven. Minister van Economie Rainer Brüderle eiste onmiddellijk de al toegekende overbruggingskredieten, 1,5 miljard euro of een derde van de voorziene hulp, terug. Voor kanselier Angela Merkel was het zelfs "een affront". Zij verliet net Amerika op het ogenblik dat GM zijn beslissing bekendmaakte.

Voor Antwerpen blijven de zorgen even groot als tevoren, al waren er vorderingen geboekt bij Magna. Spanje waarschuwt dat er geen enkel ontslag mag bijkomen. Met Magna was 900 man afgesproken.

Alleen Polen en Groot-Brittannië verwelkomen de omslag bij GM - zij vonden dat Duitsland bevoordeeld was bij de onderhandelingen met Magna en ze hopen nu meer uit de brand te slepen.

Maar Magna overweegt juridische stappen, en ook financier Sberbank uit Rusland denkt daarover na. Premier Vladimir Poetin zegt dat hij hoogst verbaasd is over de Amerikaanse beslissing. De regering in Washington bezit wel 60 % van de aandelen, maar is niet tussengekomen in de koerswijziging, zegt president Barack Obama.