Equatoriaal-Guinea laat Britse huurling vrij

De voormalige Britse soldaat Simon Mann, die in Equatoriaal-Guinea een celstraf van 34 jaar uitzat voor zijn aandeel in een poging tot staatsgreep, heeft gratie gekregen en is vrijgelaten. Ook de vier Zuid-Afrikanen die waren veroordeeld wegens dezelfde feiten, zijn vrijgelaten.

Tijdens zijn proces in de hoofdstad Malabo had Mann toegegeven dat hij betrokken was bij de poging om president Teodoro Obiang Nguema van de macht te verdrijven. Hij had verklaard spijt te hebben, maar zei ook dat hij niet het hoofd van de coupplegers was.

Mann en zijn kompanen waren in 2004 aangehouden in Zimbabwe en uitgeleverd aan Equatoriaal-Guinea.

"Ik ben erg dankbaar", zegt Mann nu, "niet alleen omdat ik gratie heb gekregen, maar ook voor de manier waarop ik ben behandeld in Equatoriaal-Guinea." Hij heeft het land inmiddels verlaten en is nu terug in Groot-Brittannië (foto).

In verband met de verijdelde coup in Equatoriaal-Guinea is ook Mark Thatcher, de zoon van de Britse oud-premier Margaret Thatcher, veroordeeld, zij het bij verstek. Hij zou het complot hebben gefinancierd.