Erven Stieg Larsson doen verzoeningsbod in krant

De erfgenamen van de Zweedse thrillerauteur Stieg Larsson hebben de vriendin van de overleden schrijver een bod gedaan van bijna 2 miljoen euro. Ze deden de oproep in de krant Svenska Dagbladet. Op die manier willen ze de ruzie over de nalatenschap van de schrijver regelen.

Eva Gabrielsson was meer dan 30 jaar samen met Larsson, maar ze zijn niet getrouwd en hebben geen kinderen. Sinds de dood van Stieg Larsson in 2004 ruziën Gabrielsson en de famlie van Larsson over de nalatenschap.

De vader en de broer van Stieg Larsson zijn de wettelijke erfgenamen van de schrijver. Eva Gabrielsson en de familie Larsson verschillen van mening over het beheer van de nalatenschap.

De Zweedse publieke opinie koos de voorbije jaren de kant van Gabrielsson. "Wij hebben altijd getracht een overeenkomst te bereiken, maar Eva Gabrielsson heeft altijd geweigerd om met ons te praten", verzucht vader Erland Larsson in de krant.

Gabrielsson liet via haar advocaat weten dat ze niet ingaat op het aanbod. "Onze belangrijkste vraag draait over hoe de literaire erfenis van Stieg Larsson beheerd moet worden. Daarover hebben we eerder al suggesties gedaan, zonder ooit antwoord te krijgen", aldus Sara Pers-Krause, de advocate van Eva Gabrielsson.

De "Millenium"-trilogie van Stieg Larsson is na zijn dood uitgegroeid tot een wereldwijde bestseller. De boeken zijn vertaald in dertig verschillende talen en Hollywood loopt storm voor de flimrechten. De boeken brachten alleen al in Europa al meer dan 10 miljoen euro op. De filmrechten zouden een veelvoud van dat bedrag waard zijn.