GM wil Opel toch niet verkopen

General Motors wil Opel dan toch niet verkopen. De raad van bestuur van de Amerikaanse autobouwer kwam gisteren bijeen in Detroit. Volgens de raad zijn de "omstandigheden bij GM aanzienlijk verbeterd". Wat er nu met de fabriek in Antwerpen zal gebeuren is nog onduidelijk.

"Gezien de verbetering van de omgeving voor GM tijdens de voorbije maanden en gezien het belang van Opel voor de internationale strategie van GM heeft de raad van bestuur beslist Opel te behouden", luidt het in een persbericht. Nochtans was er een akkoord om Opel te verkopen aan de Canadees-Oostenrijkse constructeur Magna en de Russische bank Sberbank.

Maar General Motors bleef maar wachten om het akkoord te bekrachtigen. "We begrijpen dat de complexiteit en de traagheid van heel het proces uitputtend zijn geweest voor alle betrokkenen. Maar vanaf het begin is het onze bedoeling geweest de beste oplossing te vinden voor onze klanten, leveranciers en verdelers", verantwoordt het bedrijf het talmen. GM zal nu een herstructureringsplan voorstellen aan alle betrokken regeringen, waaronder ook de Belgische en Vlaamse regering dus.

De Duitse regering heeft al laten weten dat ze de beslissing van GM om Opel niet te verkopen betreurt. De regering van kanselier Angela Merkel had nochtans meer dan 1 miljard euro veil voor Magna in een poging zoveel mogelijk Duitse arbeidsplaatsen te redden. Een houding die veel kritiek uitloktte bij landen waar ook Opel-fabrieken gevestigd zijn. Duitsland wil dat Magna het krediet nu terugbetaalt.

Lot Antwerpen opnieuw onzeker

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor de Opel-fabriek in Antwerpen. Met Magna was de vrees aanvankelijk groot dat de vestiging ging sluiten, maar de laatste weken begonnen hier en daar signalen te komen dat de fabriek aan de Noorderlaan -al dan niet in gereduceerde vorm- toch open zou kunnen blijven. Wat GM nu met Antwerpen wil doen is voorlopig koffiedik kijken.

De christelijke vakbond ACV reageert met ongeloof en verbijstering op de plannen van GM om Opel niet te verkopen. "We hopen zo snel mogelijk meer informatie te krijgen, het begint ongeloofwaardig te klinken voor ons allemaal", zegt vabondsman Luc Van Grinsven.

Ook de socialistische vakbond ABVV reageert ontzet op het nieuws. "Antwerpen heeft al veel mokerslagen gekregen, maar wij zullen de kop niet laten hangen. Als vakbond zullen wij het onderste uit de kan blijven halen voor de Antwerpse fabriek", zegt Rudi Kennes. Kennes vertrekt straks naar Duitsland voor spoedoverleg in de Europese hoofdzetel van Opel.    

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft het over "een eigenaardige wending". Peeters wil snel duidelijkheid over de plannen van GM met Antwerpen. Hij wil de leefbaarheid van de fabriek bij GM verdedigen, net zoals hij dat bij Magna heeft gedaan.