Herfstveilingen starten teleurstellend

De herfstveilingen van Christie's en Sotheby's in New York zijn teleurstellend van start gegaan. Kunstwerken van Picasso en Pissarro bleven onverkocht achter.

Ondanks een drastisch ingeperkt aanbod en door de crisis getemperde verwachtingen leverde de eerste veilingavond bij Christie's 66 miljoen dollar (44,5 miljoen euro) op, een pak minder dan de verhoopte 97 miljoen (65 miljoen).

Het ging nochtans om kunst die normaal hoge toppen scheert: impressionistische en moderne kunst. Het meest werd geboden voor het doek  "Danseuses" van Edgar Degas en de bronzen sculptuur "Le baiser" van Auguste Rodin.

"Danseuses", een studie van twee balletdanseressen tijdens een lespauze, ging voor 10,7 miljoen dollar (7,4 miljoen euro) naar een Aziatische privépersoon. "Le Baiser", een van Rodins iconische omhelzingen, ging voor 6,4 miljoen dollar onder de hamer, meer dan het drievoudige van de hoogste raming.

Maar andere waardevolle werken,  zoals een portret van Pablo Picasso ("Tête de femme") en een landschapsstudie van Camille Pissarro, bleven onverkocht achter.