Het treinverkeer ligt zo goed als stil

Sinds 22 uur gisteravond wordt er gestaakt bij het spoor. De spoorbonden willen niet dat de verlieslatende vrachtafdeling van de NMBS een apart filiaal wordt. Een ultiem overleg tussen vakbonden en de directie draaide dinsdagavond op niets uit.

Tot vanavond zal er naar alle waarschijnlijkheid zo goed als geen treinverkeer zijn. De vakbonden willen protesteren tegen een geplande herstructurering en afsplitsing van de goederenafdeling B-Cargo.

Jos Digneffe van de socialistische vakbond ACOD klinkt strijdvaardig. "We willen nu echt wel duidelijkheid in dit dossier, want met deze manier van werken staken we elke week tot in april".

Veel kritiek

Er is veel kritiek van zowel het VBO, Unizo als de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers.

Het Verbond voor Belgische Ondernemingen vindt dat de staking getuigt van een gebrek aan respect voor treinreizigers en pendelaars . De staking is zelfs volledig buiten proportie, volgens de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers. Volgens hen worden de treinreizigers zo de dupe van wat er misloopt in de goederensector. Unizo-topman Karel Van Eetvelt heeft het over een "asociale overreactie van de vakbonden". Hij eist een stakingsverbod tijdens de ochtend- en de avondspits.