Last Post Ieper

Volg de Last Post op Eén en deredactie.be vanaf 10.45 uur

De jaarlijkse plechtigheid aan de Menenpoort te Ieper vormt het hoogtepunt van de herdenkingen op Wapenstilstand. De gesneuvelden en vermisten van de Eerste Wereldoorlog worden er herdacht in aanwezigheid van nationale en internationale prominenten en delegaties uit o.a. Groot-Brittannië, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, India en Duitsland.

Traditiegetrouw eindigt de ceremonie met het uitstrooien van klaprozenblaadjes van op het dak van het monument en met een bijzondere Last Post, die op 11 november overigens voor de 27.933ste keer zal weerklinken onder de Menenpoort.

Deze plechtigheid wordt rechtstreeks uitgezonden op Eén en online via www.deredactie.be. Met commentaar van VRT-journalist Emmanuel Rottey en Piet Chielens, coördinator van het In Flanders Fields Museum.

Meer info over de Last Post

De Menenpoort

Toen op 11 november 1918 de Wapenstilstand werd gesloten lag de stad Ieper volledig in puin. Als middelpunt van de zgn. Ypres Salient – of Ieperboog – was de stad vier jaar lang door het Duitse geschut bestookt. Van de middeleeuwse lakenhallen bleven slechts enkele brokstukken over. Straten en huizen waren volledig in puin geschoten.

Winston Churchill stelde voor de stad onaangeroerd te laten, en te bewaren als oorlogsmonument. Maar de gevluchte bevolking keerde terug, en de stad werd met veel inspanningen volledig heropgebouwd. Die heropbouw werd grotendeels gefinancierd met Duitse herstelbetalingen.

Op de plaats waar ooit de Menenpoort stond – en langs waar duizenden Britse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog de stad verlieten op weg naar het front – verrees een groots monument ter nagedachtenis van de vermiste gesneuvelde Britse militairen.

In juni 1923 werden de werken aangevat, naar een ontwerp van Sir Reginald Bloomfield, die o.m. ook Tyne Cot Cemetery – het grootste Britse oorlogskerkhof – ontwierp. Oorspronkelijk was het monument voorzien om de namen van 60.000 vermiste Britten te dragen. Maar al snel bleek dat het aantal vermiste Britten veel hoger was. Daarop besloot men alleen de vermisten van voor 15 augustus 1917 op de poort te vermelden. Zo werden 54.896 namen op de wanden van de poort aangebracht. De 34.957 namen van het laatste jaar werden vermeld op het Tyne Cot Memorial bij Passendale en op een gedenkteken bij Ploegsteert.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Menenpoort

http://www.wfa-belgie.be/artikels/menpoort.htm

De Last Post

De Menenpoort werd onthuld op 24 juli 1927 door veldmaarschalk Plumer in aanwezigheid van Koning Albert. De plechtigheid werd rechtstreeks door de BBC uitgezonden. Klaroenspelers van de Somerset Light Infantry speelden de Last Post. Die melodie zou vanaf 11 november 1929 dagelijks stipt om 20 u onder de gewelven van de Menenpoort worden geblazen, nu door de klaroeners van de Stedelijke Brandweer van Ieper.

Enkel gedurende de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een onderbreking, maar dan werd de traditie in ere gehouden in het kleine plaatsje Brookwood net buiten Londen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bracht Adolf Hitler een bezoek aan Ieper en de Menenpoort. Tijdens de Eerste Wereldoorlog had hij als korporaal in de streek gevochten. Nu voerde zijn bezoek hem o.m. langs het Duitse oorlogskerkhof in Langemark, en ook naar de Menenpoort in Ieper.

Op 11 november a.s. zal de Last Post voor de 27.933ste keer weerklinken onder de Menenpoort. Deze korte, maar ontroerende plechtigheid trekt dagelijks vele tientallen bezoekers, die ingetogen de Britse soldaten herdenken, die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de streek rond Ieper sneuvelden.

Vaak worden er kransen neergelegd, gemaakt van (plastic) klaprozen. Nadat de Canadese arts John McCrae zijn gedicht “In Flanders Fields” schreef, is deze bloem immers uitgegroeid tot het symbool bij uitstek bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

lees ook