Nieuwe klap voor homobeweging in VS

Kiezers in de Amerikaanse staat Maine hebben een wet die het homohuwelijk toelaat verworpen in een referendum. Met bijna 90 procent van de stemmen geteld, hebben de tegenstanders ongeveer 54 procent van de stemmers overtuigd.

In de lente keurde het deelstaatparlement een wet goed die holebi's het recht gaf te trouwen. Momenteel kunnen holebi's enkel in vier Amerikaanse staten trouwen: Massachusetts, Connecticut, Iowa, en Vermont. In New Hampshire zullen normaal gezien vanaf 1 januari volgend jaar de eerste homostellen kunnen trouwen.

Conservatieve groeperingen protesteerden tegen de wet in Maine en konden een referendum afdwingen. Lang leek het alsof de voorstanders van het homohuwelijk het gemakkelijk gingen halen. Ze hadden de steun van de gouverneur, wettenmakers en de grootste media en beschikten over meer campagnemiddelen dan hun tegenstanders. Maar net zoals de vorige 30 referenda in andere staten waar het homohuwelijk op het kiesbriefje stond, zegevierden de tegenstanders van "same-sex marriage".

Zoektocht naar steun van Joe Sixpack

Nochtans hoopten de voorstanders die lange reeks te breken en in Maine aan te tonen dat een meerderheid wel degelijk achter het homohuwelijk staat. Vorig jaar werd in Californië het howohuwelijk ook weggestemd; een van de zwaarste klappen voor de homobeweging ooit in de VS.

Net zoals toen verspreidden de tegenstanders het -valse- gerucht dat homoseksualiteit door de wet in het leerprogramma van de scholen zou komen. Tegenstanders wijzen er op dat het homohuwelijk enkel dankzij rechters en parlementen bestaat. In 30 Amerikaanse staten is het homohuwelijk nu bij wet verboden. Homo-activisten hopen in Californië in 2011 of 2012 opnieuw een referendum over het homohuwelijk te kunnen houden.