Obama wil inspanningen voor klimaat verdubbelen

De Amerikaanse president Barack Obama wil samen met de Europese Unie de inspanningen om de opwarming van het klimaat tegen te gaan "verdubbelen". Hij gaf wel geen details hoe dat precies te doen. Volgende maand vindt de belangrijke klimaattop in Kopenhagen plaats.

Obama zat gisteren in het Witte Huis samen met Jose Manuel Barroso -de voorzitter van de Europese Commissie- en de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt, die momenteel de Europese Unie voorzit. "We hebben het uitvoerig over de wijziging van het klimaat gehad en we zijn het er allemaal over eens dat het noodzakelijk is dat we onze inspanningen verdubbelen", zei de Amerikaanse president na afloop van de vergadering.

Volgende maand vindt in Kopenhagen een belangrijke klimaattop plaats die een opvolger voor het Kyoto-protocol moet vinden. Nu al lijkt de kloof tussen de rijke industrielanden en de groeilanden stilaan onoverbrugbaar. De groeilanden willen niet zomaar minder CO2 uitstoten zonder compensaties. De industrielanden willen op hun beurt niet alle last op hun schouders dragen. Onlangs had de topman van het VN-klimaatbureau kritiek op de aarzelende houding van de Verenigde Staten.

Merkel: "Geen tijd te verliezen"

Obama gaf geen details hoe hij de Amerikaanse inspanningen wil verdubbelen. Barroso is naar eigen zeggen "meer optimistisch" over een goede uitkomst in Kopenhagen. De Portugees denkt wel dat zeer concrete afspraken zoals in het Kyoto-verdrag "niet realistisch zijn".

Eerder had de Duitse kanselier Angela Merkel een opmerkelijke toespraak gehouden voor het Amerikaanse Congres. Het was van Konrad Audenauer in 1957 geleden dat een Duitse kanselier die eer te beurt viel. Merkel maakte van de gelegenheid gebruik om de Amerikaanse volksvertegenwoordigers op het belang van de strijd tegen de opwarming van het klimaat te wijzen. "Er is geen tijd te verliezen, alle landen moeten internationaal geldende regels aanvaarden".