Politie slaags met Iraanse betogers

In de Iraanse hoofdstad Teheran is de politie slaags geraakt met aanhangers van de oppositie. De schermutselingen grepen plaats tijdens een officiële demonstratie die de gijzeling van de Amerikaanse ambassade herdacht, 30 jaar geleden.

Volgens berichten vuurde de politie traangas af en ging ze met wapenstokken de betogers te lijf. Veel van de betogers droegen groene armbanden, de campagnekleur van Mir Houssein Mousavi,  die in juni de gecontesteerde presidentsverkiezingen verloor van president Ahmadinejad. Op een video is te horen hoe de manifestanten "dood aan de dictators" roepen.

De schermutselingen grepen plaats in de marge van een officiële demonstratie die de gijzeling van de Amerikaanse ambassade in Teheran herdacht, nu 30 jaar geleden. In de turbulente periode na de Islamitische Revolutie werd de ambassade bestormd en werden 52 Amerikanen gedurende 444 dagen gegijzeld.

Sinds de betwiste verkiezingen zijn er sporadisch uitingen van protest, hoewel de Revolutionaire Garde -de stoottroepen van het regime- die meestal in de kiem smoort.