Wordt Open VLD straks weer gewoon VLD?

Als Gwendolyn Rutten de nieuwe voorzitter van de Vlaamse Liberalen en Democraten wordt, zou de "Open" in de naam van haar partij wel eens kunnen sneuvelen. Dat zei ze vandaag bij de voorstelling van haar "verkiezingsprogramma".

De VLD veranderde haar naam in de aanloop naar de federale verkiezingen van 2007 in Open VLD. Het adjectief verwees naar  het vierde burgermanifest over de open samenleving dat toenmalig premier Guy Verhofstadt enkele maanden voordien had neergepend.

"Het was niet slecht gekozen, maar het voegt niets toe", stelt Rutten nu. "Als we het zouden gebruiken omdat we bang zijn anders als gesloten ervaren te worden, dan klopt er iets niet." De klemtoon moet volgens Rutten op "Liberalen" en "Democraten" liggen. Liberaal zijn en open zijn, zijn wat haar betreft synoniemen.

Haar tegenkandidaat Alexander De Croo zit min of meer op dezelfde golflengte. "Dit is nu geen prioriteit en moet geen thema in de campagne worden", aldus De Croo. "Maar het bijvoeglijk naamwoord Open is iets uit de campagne van 2007, maar brengt nu niets meer bij."

De derde kandidaat, Marino Keulen, is het daar niet mee eens. "Het bevestigt wat we zijn. Het staat voor een open blik naar de wereld en voor een verhaal van kansen", vindt hij.